onsdag 4 juli 2012

LIMONCELLO

Min Limoncello är klar att avsmakas! Oj, så god den blev! Min mamma tog med sig färska Amalficitroner från Sorrento Italien för en dryg månad sedan och jag gjorde en sats av ett familjerecept.

Grundreceptet är:
1 liter alkohol 95%
1 kg vitt socker
1 liter vatten
8-10 ekologiska citroner som skalas mycket fint. 
Viktigt att citronerna ska ha bladet kvar när man köper dem!
(inget vitt ska vara kvar på det avskalade skalet. Jag använde en bra potatisskalare)

Citronskalen proppas sedan ner i steriliserad glasflaska i helst 95 % sprit att dra i under 15 dagar 
men jag la det i 40% kronvodka från Systembolaget.

När 15 dagar gått så gör man följande:
Lite trixigt att omvandla men det beror på hur stark man vill ha den, minst 30% ska slutprodukten vara men jag gillar den bäst vid 35-38% alkohol 
Lägg vatten enligt mängd ovan eller räkna om tillsammans med sockret och koka upp tills sockret löst sig. Ta sedan av plattan och låt svalna helt.
När allt är svalt sila alkoholen som citronerna dragit i ner i socker/vattenblandningen och ta bort alla citronskal och sterilisera flaskor du vill ha Limoncellon i. Ta en tratt och häll ner alkoholblandningen och tillslut ordentligt och låt sedan stå 1 månad i rumsvärme men gärna mörkt i minst 1 månad. Jag brukar gå och vända och vrida på dem någora gånger under vänatan på drickfärdig.

Det smakar himmelskt gott av sol, sommar och Italien.

In English under next picture

My Limocello is ready to be tasted. It taste divine! I was brought fresh Amalfi coast lemons from Sorrento and made this all according to a family recipe.

Basic recipe is:
1 liter of alcohol 95%
1 kg of white sugar
1 liter of water
8-10 organic lemons that you peel off only the yellow part of the skin, no white should be left them. I used a sharp vegetable peeler.
Important that the lemons shall have the leaves left and a small sprig!

Stuff the lemon peel into sterilized glass bottle filled with preferably 95% alcohol to soak in for 15 days
This time I used 40% Kronvodka from Systembolaget which you then have to redo the maths of the recipe.
A little tricky to convert but it depends on how strong you want it, end result should be at least 30% alcohol, tbut I like it best at 35-38% alcohol.

After 15 days has passed, do following:
Add water and sugar as quantified above in a sauce pan, or do the maths according to alcohol percentage,  bring to boil until sugar has dissolved. Then remove the sauce pan and let cool completely.
When everything is cool trickle the yellow alcohol in a strainer to make sure all the lemon zest is removed and mix with the cooled water/sugar mix. Then pour into sterilize bottles. Place the finished bottles in a indoor darker place for at least 1 month. I usually turn and twist them a few times during the wait until ready to drink.

It tastes heavenly of sun, summer, and Italy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar