söndag 26 juli 2015

LAVENDER & RECIPES


Lavenderlommor / Beautiful lavender up close





































Igår kväll fick jag en stor och ljuvligt doftande en bukett med vacker lavender som är odlat i norra Stockholms skärgård. Jag delade upp dem i 3 stycken och satte i mina amerikanska stora vitvinsglas med lila mönster och så får de stå på en bricka som kan fånga upp alla blommor omkommer ramla av. Sen när de torkat så kan jag göra nya lavenderpåsar men just nu njuter jag av den lila färgen. Lite spar jag till bakning också.


Last night  I got a large and lovely fragrant bouquet with beautiful Lavender that are grown in the northern part of Stockholm archipelago. I divided them into 3 and placed in my American big white wine glasses with purple patterns and stood them on a tray that can pick up all the flowers when falling off. Then when they are dried I can make new Lavender sachets but right now I am just enjoying the intense purple color. I saw some for baking as well. 


Lavenderblommor och en rosenvial blomma/Lavender flowers and a Rosa Perle flower

Till och med vasken blev vacker fröjd för ögat efter jag klippt av och satt i vatten
Even the sink was a pretty sight for the eyes after I cut off and put in water


































































Sorry, no translation to English for these two recipes, but scroll down
















































Här är receipt som jag tidigare skrivit om i bloggen.

Marängerna med grädde är en höjdare och blir speciella i smaken. Pröva du med!


Lavendel biscotti 

½ dl solroskärnor
50 g mandel
50 g hasselnötter
3-4 msk lavendel
100 g mörk choklad
125 g smör
1 ½ dl socker
1 dl honung
1 ägg
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver 
knappt 6 dl vetemjöl

Hacka choklad och mandel grovt. Vispa sedan upp smör, socker och honung poröst och rör i ägget. Vänd ner bakpulver, vaniljsocker och vetemjölet. Slutligen vänd ner chokladen, mandeln, nötterna, solroskärnor och lavendel. Forma till 6 ganska smala längder och lägg längderna på 2 bakpapperklädda plåtar. Platta till dem lite. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna i ca 15 minuter och skär sedan sneda bitar med en vass kniv. Lägg biscottin med snittytan uppåt. Sätt in i ugnen tills de har torkat ca 10 minuter eller stäng av ugnen och låt dem stå tills de har torkat.


Lavendelmaränger med grädde

32 st små maränger
Laga marängerna dagen före med färsk eller torkad lavendel och lägg ett lager grädde mellan bottnarna på 2 maränger, så att de blir som en macaron, precis innan de serveras.

Ingredienser
3-4 obesprutade lavendel stjälkar OBS endast blommorna. Helst färska men fungerar bra med torkade blommor
2 st äggvitor från stora ägg
100 g socker
1-2 droppar röd hushållsfärg och 2 droppar blå hushållsfärg (så det blir lila) Valfritt!
150 ml vispgrädde
1/2 msk florsocker

1. Sätt ugnen på 130 grader. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper
2. Mortla lavendeln  ca 1-2 minuter tills det doftar underbart!
3. Vispa äggvitorna hårt med en elvisp så att det bildas toppar när du tar upp vispen
4. Vänd ner socker, en matsked i taget tills sockret är jämt fördelat i äggvitan och det tjocknar och blir glansigt.
5. Strö över lavendeln i mixen tills jämt fördelat
6. Häll försiktigt ner färgdropparna tills en ljus lila färg bildas. (man kan skippa färgen men de blir då vita).
7. Häll över mixen till en spritserpåse (eller en tjockare plastpåse och klipp av ett litet hörn). Spritsa ut 32 st små maränger jämt fördelade på ugnaplåten med bakplåtspappret, inte för tätt. 
8. Ställ in plåten i ugnen och dra genast ner värmen från 130 grader till 100 grader.
Låt stå 2 timmar i ugnen eller tills de är krispiga men de får inte bli gyllene. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen tills ugnen kallnat. Ta sen ut de klara marängerna och förvara i en lufttät behållare tills de är dags att servera.
9. Inte tidigare än 30 minuter innan servering, vispa upp vispgrädde ganska hårt tills det bildas toppar, ska vara "stadig" och ej rinnig och sila över florsockret i grädden.
10. Ta en tesked och klicka dit det på en av marängernas bottnar och ta en annan marängbotten mitt emot så det blir som en macaron eller sandwich. De ska vara ganska små så man kan äta varje i en tugga.
Man kan ju även använda marängerna som de är utan grädden, till glass eller så. Mycket god och speciell smak. Hoppas det smakar!

These are the recipes I have posted earlier in my blog:

I got a huge bunch of lovely lavender flowers. They smell devine! Try these 2 lavender recipes!

Lavender biscuits

30 g sunflower seeds
50 g almonds
50 g hazelnuts
3-4 tbsp lavender
100 g dark chocolate
125 g butter
90 g caster sugar
60 g honey
1 egg
tbsp vanilla sugar
tbsp baking powder
350 g plain wheat flour

Chop chocolate and almonds into coarse bits. Whisk porously butter, sugar and honey  and then stir  in the egg. Gradually whisk in the baking powder, vanilla sugar and the flour.  Continue whisk in the chocolate, almonds, hazelnuts, sunflower seeds and lavender into the mix. Shape 6 fairly narrow lengths and put them onto a baking tray dressed with baking paper. Pat lightly and flatten them a bit. Bake at 175 degrees Centigrade for 10-15 minutes. 
Remove from oven and let cool for about 15 minutes and then cut beveled pieces with a sharp knife. Place bisquites, cut side up. Put in the oven until they are dry about 10 minutes or turn the oven off and let them sit until they have dried.

Lavender meringues with cream

Makes 32 small meringues
Make the delicate pastel meringues the day before, with fresh or dried lavender, then add the cream
before serving.

Ingredients
3-4 fresh unsprayed lavender stems, flowers only
2 large free-range egg whites
100g/31/2oz caster sugar
1-2 drops of red food colouring, mixed with 1-2 drops of blue food colouring (optional)
150ml/5fl oz double cream
1/2 tbsp icing sugar

1. Preheat the oven to 130C/250F/Gas 1/2. Line a large baking tray with baking paper.
2. Grind the lavender flowers in a mortar and pestle for 1-2 minutes, or until fragrant.
3. In a large bowl, whisk the egg whites using an electric whisk until stiff peaks form when the whisk is
removed.
4. Gradually whisk in the caster sugar, a tablespoonful at a time, until all of the caster sugar has been
incorporated into the mixture and the mixture is thick and glossy.
5. Sprinkle one tablespoonful of the ground lavender flowers over the egg white mixture and whisk until combined.
6. Shake off 2 drops of both red and blue food colouring into the egg white mixture. Whisk well, adding more food colouring until the egg whites are a uniform pale mauve colour. (You may not need all of the food colouring.)
7. Spoon the meringue mixture into a piping bag fitted with a large plain nozzle. Pipe 32 small swirls of
the meringue mixture onto the prepared baking tray.
8. Transfer the meringues to the oven and immediately reduce the temperature to 100C/225F/Gas 1/4.
Bake the meringues for two hours, or until crisp but not coloured. Turn off the oven and leave the
meringues inside until the oven is cool. When the meringues have cooled, store them in an airtight
tin until needed.
9. No more than 30 minutes before serving, pour the cream into a mixing bowl and sift over the icing
sugar. Whip using an electric whisk until soft peaks form when the whisk is removed.
10. Place a teaspoonful of the cream mixture onto the base of one of the lavender meringues, then
sandwich the cream between a second meringue. Place onto a large serving plate. Repeat the process
with the remaining meringues, then serve immediately.
You can obviosuly eat the meringues as they are or with icecream. Very nice and special taste. Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar