söndag 28 oktober 2012

FIGS & FIKON































Det är fikontider nu. Är så goda, snitta ett kors i toppen och sen jämt trycka ut frukten och njuta.
I torsdag gjorde jag för första gången en fikonsås till ankbröst som kan användas även till andra fågelrätter. Var även god till en skiva entrecote med ungnsstekta grönsaker som jag åt igår kväll.

En annan god förrätt eller bufférätt är även fikon inlindande prosciutto med gorgonzola fyllning.
Här kommer recepten:

Fikonsås (4 pers)
1/2 fint tärnad gul lök
1 dl balsamico vinäger
3 msk socker
2 msk kycklingbuljong (Bong)
1, 5 dl Madeira vin
1 dl vatten
1 näve torkad karljohansvamp + 1/2 dl vatten som svampen dragit i någon timme
1 tsk krossade vitpepparkorn
1 litet lagerblad
4 färska eller torkade ekologiska fikon (Änglamark Coop) som skärs i små tärningar

Lägg allt i en kastrull och sjud ihop till en simmig sås, lägg i fikonen på slutet.
Tog ca 12 minuter att koka färdig. Supergott!

Fikon med prosciutto och gorgonzola
Rosta några pinjenötter, brukar räkna ca 5 st per fikon
Färska fikon, 1 per person som skärs i kors i toppen och sen trycks ut så fikonet öppnas
1 riktigt god italiensk gorgonzola klick, max 1 tsk i varje som trycks ner i fikonet
1 skiva prosciutto per fikon som lindas runt och håller ihop det fyllda fikonet
Hetta upp en stekpanna eller lägg på grillen. Stek fikonet runt om några minuter så att osten smälter och prosciutton blir knaprig.
Lägg sedan fikonet på ett fat
Ringla en tunns stråle honung i varje fikonöppning över osten.
Droppa 3 droppar balsamico creme över osten och en liten skvätt olivolja ( halv tsk) och strö över pinjenötterna. De bara smälter i munnen!


Autumn/Fall is fig season! They taste so good, cut a cross on the top of the fig and then using your thumbs by pressing and opening up the fig.
Last Thursday I made for the first time a fig sauce to go with duck breast that can also be used with other poultry dishes. Had some leftover that was also nice with a sirloin steak and ovenbaked veg last night. 

Another good appetizer or buffet dish are figs wrapped with prosciutto and with a Gorgonzola filling.
Here are the recipes:

Fig sauce (4 people)
1/2 finely diced onion
1 cup balsamic vinegar
3 tablespoons caster sugar
2 tablespoons chicken broth (Bong)
1, 5 cups of Madeira wine
1 cups water
1 fist of dried porcini mushrooms + half a cup of the water they have soaked in
1 teaspoon crushed white peppercorns
1 small bay leaf
4 fresh or dried organic figs (Änglamark Coop) cut into small cubes

Put everything in a saucepan and simmer together into a slightly thick sauce, add the figs at the end. Took about 12 minutes to boil finished. Super delicious!

Figs with prosciutto and gorgonzola
Toast some pine nuts, usually calculate about 5 per figs
Fresh figs, 1 per person cut a cross at the top and then pushed out to make the fig open
A really good Italian Gorgonzola, maximum 1 teaspoon of cheese pushed into the fig
1 slice of prosciutto per fig that you wrap around it and that hold the fig together
Heat a frying pan or place on the grill. Fry  and toss the fig around a few minutes so that the cheese melts and the prosciutto gets crusty.
Then place the fig on a plate
Drizzle one thin beam of honey on each fig opening.
Pour three drops of balsamic cream on the fig and cheese and a small splash of olive oil (half a teaspoon) and sprinkle with rosted pine nuts. The figs just melt in your mouth! Mmmm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar