fredag 7 september 2012

LIME CURD CHEESECAKE































Dagens födelsedagstårta för min dotter som fyllde 21 år fick bli en cheesecake med limecurd och dekorerad med kakao och ätbara blomsterblad plockade i somras, se länk från tidigare inlägg. 
För att få ordentlig höjd på mousse- och cheesecaketårtor brukar jag, efter att bakat/gräddat tårtbotten och lagt den i en springform med avtagbar botten, klä in sidorna med acetatfilm som är ca 8 cm högre än själva tårtformshöjden. Sen gör jag dubbla satser och fyller tårtformen högre än själva tårtformens höjd. Då får man ut fler portioner per tårta. När jag sedan tar ut tårtorna från frysen, spänner loss från springformen och överför tårtan till tårtfatet, drar jag med fast hand snabbt av acetatfilmen och man får en perfekt jämn tårtsida.


Receptet enkel sats på Cheesecake med limecurd 
(Till form som mäter 26 cm i diameter och som jag skapar högre höjd på, brukar jag göra dubbla satser. 
Brukar räcka till 16 bitar)

Limecurd (eller använd köpt curd)
3 lime (eller 2 citroner för lemoncurd)
2 ägg
4 dl florsocker
1 tsk limezest
75 g smör

Tårtbotten
14 st digestive kex
50 g mandelspån
50 g vit choklad
75 g smör (mjukt rumsvarmt)

Cheesecake
150 g Philadelphia ost
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
2 dl vispgrädde
2 st äggvitor
1 dl limecurd
1,5 - 2 msk vatten
1 tsk moscovadosocker
Zest från en halv lime

Gör så här:

Limecurd 
1. Tvätta limerna och riv det yttersta skalet.
2. Pressa ut saften (ca. 1 dl) ur limen.
3. Vispa samman alla ingredienser till curden, utom smöret.
4. Sjud sakta under omrörning tills den tjocknat.
5. Smält ner smöret och ta bort kastrullen från plattan.
6. Ställ curden i kylskåpet så att den svalnar något.

Botten
1. Mixa kex, mandelspån och choklad till ett smul i en matberedare.
2. Rumsvarmt smör blandas ner med smulet.
3. Platta ut smulorna i en rund bakform med löstagbar botten.

Cheesecake
1. Vispa Philadephia ost, 1 dl socker och vaniljsocker.
2. Vispa in äggulor i ostsmeten.
3. Vispa grädden i en separat skål.
4. Vänd ihop med ostsmeten men hjälp av en slickepott.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa sedan in 1/2 dl socker till en slät blank marängsmet.
6. Vänd in den vispade äggvitan i smeten.
7. Blanda limecurd och vatten till en rinning sås.
8. Häll hälften av smeten i formen och ringla sedan över limecurdsåsen.
9. Häll på resten av smeten. Strö över limezest från en halv lime eller efter smak
10. Garnera enligt eget tycke och smak, T ex sila över kakao, riv vit choklad eller mörk choklad eller något annat du gillar som passar med lime. Du kan även byta ut limecurd mot lemoncurd.
11. Frys minst 4 timmar.
12. Ta ut tårtan från frysen ca 30-45 minuter innan du ska servera.

































Today's Birthday Cake for my daughter who turned 21 years old, was a cheesecake with lime curd and decorated with cocoa and edible flower petals picked this summer, see the link from previous post.
In order to get the proper height of mousse and cheesecake tarts, I usually, after baking the cake base and put it in a springform pan with a removable bottom, dress the sides with acetate film, which is about 8 cm higher than the actual springform pan height. Then I make double batches and fill the pan higher than the actual cake mold height. Then you get more servings per cake. When I remove the cake from the freezer, I remove the span from the springform and transfer to the cake serving dish, I draw off the acetate film quickly with a firm hand and I get a perfectly smooth cake side.


Recipe for a simple batch of cheesecake with lime curd
(For a springform pan that measures 26 cm in diameter and lined with acetate film to create more height, I usually make double batches. Makes about 16 bits)

Lime curd (Or use bought curd)
3 limes (or 2 lemons for lemon curd)
2 eggs
4 dl powdered sugar
1 teaspoon limezest
75 g butter

Cake base
14 pcs digestive biscuits
50g flaked almonds
50 g white chocolate
75 g butter (softened unsalted)

Cheesecake
150 g Philadelphia cheese (or any cream cheese)
1.5 dl granulated sugar
2 teaspoons vanilla sugar
3 egg yolks
2 dl whipping cream
2 egg whites
1 dl limecurd
1.5 to 2 tablespoons water
1 teaspoons moscovado sugar
Zest of half a lime

Do this:

Lime curd
1. Wash the lime and grate the outer shell into 1 teaspoon of zest.
2. Squeeze out the juice (about 1 dl) of lime.
3. Whisk together all the ingredients for curd, except butter.
4. Simmer gently, stirring until thickened.
5. Melt the butter and remove from heat.
6. Set curd in the refrigerator to cool slightly.

Cake base
1. Mix crackers, almonds and white chocolate into a crumb in a food processor.
2. Mix luke warm butter into the crumb.
3. Flatten the crumbs in a round springform pan with removable bottom.

Cheesecake
1. Beat Philadephia cheese, 1 dl sugar and vanilla sugar.
2. Whisk the egg yolks into the cheese batter.
3. Whip the cream in a separate bowl.
4. Fold into the cheese batter using a spatula.
5. Beat the egg whites until stiff and then whisk 1/2 dl sugar into a smooth glossy meringue batter.
6. Fold gently the whipped egg whites into the batter.
7. Mix lime curd and water to slightly watery sauce.
8. Pour half of the batter in the pan and then drizzle the lime curd sauce evenly.
9. Pour in the rest of the batter. Sprinkle limezest from half a lime or to taste
10. Garnish according to your own taste, Eg sift cocoa, grate white chocolate or dark chocolate, or anything else you like that goes well with lime. You can also replace lime curd with lemon curd.
11. Freeze at least 4 hours.
12. Remove the cake from the freezer about 30-45 minutes before you serve.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar