torsdag 20 december 2012

KISSES OF MINT








































Vaknade mycket tidigt idag och det var mörkt ute och inne tände jag bara den stora julstjärnan och adventsljusstaken. Sen fick jag för mig att göra lite julgodis i form av mintkyssar. Jag brukar göra det men för första gången misslyckades jag helt så det var bara att börja om från början.
Detta recept fungerade utmärkt:

Mintkyssar
4 dl florsocker
1 dl vatten
1/4 tsk ättikssprit
8-10 droppar pepparmyntsolja

Garnering:
100 gram 70% mörk choklad


1 Blanda vatten, florsocker och ättikssprit i en kastrull och koka upp.
2 Pensla kanterna på insidan av kastrullen så att sockerkristallerna inte fastnar där. Koka sedan under lock på medelvärme i cirka 5 minuter.
Sockerlagen skall kokas till mjukt kulprov (se nedan) (termometern visar 118 grader).
3 Låt sockerlagen svalna under lock i 10 minuter. Tillsätt pepparmyntsoljan.
4 Arbeta massan slät, smidig och ganska fast med en gaffel.
5 Ställ skålen i en lagom stor kastrull med sjudande vatten (över vattenånga) och rör massan seg och tjockflytande.
6 Spritsa eller klicka ut femkronors stora klickar av massan på en bakpappersklädd plåt. Låt svalna och stelna.
7 Smält chokladen och spritsa en klick i mitten av varje mintkyss.






























Woke up very early today and it was dark outside and inside I lit only the large christmas star light and my Advent candlestick. Then I desided to make some Christmas candy in the form of mint kisses. I usually do it but for the first time I failed completely so I had to start from scratch.
This recipe worked perfectly:

Mint Kisses
4 cups powdered sugar
1 cup water
1/4 teaspoon vinegar
8-10 drops of peppermint oil

Garnish:
100 grams of 70% dark chocolate

1 Mix water, powdered sugar and vinegar in a saucepan and bring to a boil.
2 Brush the edges of the inside of the pan with non tasting oil so that the sugar crystals do not get stuck there. Then boil with the lid on medium heat for about 5 minutes.
Syrup is cooked when ju take a drop of it in a glass of cold water and a drop forms (the thermometer shows 118 degrees).
3 Allow the syrup to cool, covered, for 10 minutes. Add the peppermint oil.
4 Work the mass smooth and quite firm with a fork.
5 Place the dish in a moderately large saucepan of simmering water (the steam) and stir the mass tough and thick.
6 Pipe or click into approx. 50 p big blobs of mass onto a bakingpapered plate. Allow to cool and solidify.
7 Melt the chocolate and pipe a dollop in the center of each mint kiss.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar