tisdag 9 april 2013

PASSION FLOWER ILLUSTRATION




Ytterligare en illustration jag gjorde i helgen. Passionsblommor och fantasiblommor.
Akvarell och tusch. A4 storlek. Alla bilder från samma illustration, längst ner ser du hela.

Another illustration I did last weekend. Passion flowers and fantasy flowers. Watercolor and ink. A4 size. All images from the same illustration, at the bottom you can see the entire illustration.




måndag 8 april 2013

MORE ILLUSTRATIONS

























Gjort några fler illustrationer i helgen. Denna är i A5 storlek. Akvarellfärg och tusch!
Tagit lite detaljbilder och sedan hela motivet.

Made a few more illustrations of the weekend. This is in A5 size. Watercolor and ink!
Detail images from the same illustration as well as the entire subject.


























söndag 7 april 2013

FOUND OLD SKETCHES!

 

Jag hittade några gamla skisser jag gjorde mellan 1985 och 1990. Man får en idé och snabbt bara skissar ner det. Men jag gillar dessa fortfarande. Jag har använt dem som mappar till papper för de är i A3 storlek. Den översta minns jag att jag gick och gjorde direkt efter att ha sett Akira Kurosawas film "Drömmar" från 1990. Älskade den filmen som egentligen är 5 filmer i en.
Bild 2 är ju originalskissen till den som jag sen gjorde till en petit point mönster som jag visat för ut här och här! Så den lever vidare!


I found some old sketches I did between 1985 and 1990. One gets an idea and quickly just sketch it down. But I still like them. I have used these as folders for paper bundlesas they are in A3 size. 
The top one,  I remember that I went and did directly after seeing Akira Kurosawa's film "Dreams" from 1990. Loved that movie which actually are five movies in one.
Picture 2 is the original sketch to which I then made ​​into a petit point pattern that I posted before on the blog, here and here. So it lives on!







Testat nya stålpennor och pennspetsar  här någon gång sent 80-tal.
Tried out new pens and steel nibs some time late 1980´s.





lördag 6 april 2013

PRETTY GARDEN CAFÉ



Jag har en fin vän som befinner sig i Kina, i Kunming och hon skickade sådana fina bilder från ett kafé hon brukar gå och äta frukost på. Där skulle jag också trivas! Sitta där och läsa eller med ett skissblock i pergolan! Underbart blomte med honung dricker hon och äter en sådan vacker frukost! Visst vill man bara sitta där och njuta?
Jag önskar att det fanns fler fik på fina innegårdar i Stockholm. Som små oaser bort från trafikbullret!
Bästa är väl Rosendahls trädgård.

I have a good friend who is in China, in Kunming and she sent such nice pictures from a coffee shop she usually go and have breakfast in. I would also be happy there! Imagine sitting there and read or with a sketchbook in the pergola! She drinks wonderful flower tea with honey and she eats such a beautiful breakfast! Sure, you would want to sit there and enjoy also?
I wish there were more backyard coffee places in Stockholm. Like little oases away from the traffic noise!

The best garden café is Rosendahls trädgård.

Kunming, China! Blomte med honung / Flower tea with honey
Kunming, China! Vacker frukost! / Beautiful breakfast!

Kunming, China! Bouganvilla!

Kunming, China! Bouganvilla!

fredag 5 april 2013

GROWING BASIL











































Idag har jag sått massa växter till balkonglådor och krukor. Lobelia, luktärtor, stockrosor, moss rose bl a. Jag är ingen van odlare, går på känn och provar mig fram. Blir det något så blir jag glad. Jag har redan massa kryddor i mitt söderfönster, timjan, rosmarin, persilja och basilika. Om man inte orkar fröså basilika som annars är väldigt lättodlad, så kan man lätt föröka basilikan från den man köper i kruka från mataffärens grönsaksavdelning Man klipper bara av några stjälkar. Jag brukar klippa nån cm ovanför jorden. Sen ställer man dem bara i ett glas vatten, håll bladen ovanför vattennivån bara. Bara på 1 vecka, 10 dagar så bildas nya rötter. Se bilden ovan. Idag planterade jag de 5 st stjälkarna på bilden i jord i en större kruka. På så sätt behöver man aldrig vara utan basilika. Lätt som en plätt!
Och nu äntligen börja min fantastiska 20-åriga Bouganvilla blomma igen. Så här såg den ut förra sommaren!


I sowed lots of plants for window boxes and pots today. Lobelia, Sweet peas, Hollyhocks, Moss rose among others. I'm not an experienced gardener, I go by intuition and try things out. Happy when it works out. I already have lot of herbs in my south facing window, Thyme, Rosemary, Parsley and Basil. If you do not want to sow Basil from seeds, which is otherwise very easy to grow, you can very easily reproduce the Basil from the Basil pots you buy at the food store vegetable section. You just cut off a few stems. I usually cut some an inches above the soil. Then put them in a glass of water, keep the leaves above the water level. Only in one week, 10 days, the stems grow new roots. See picture above. Today I planted the 5 stems seen in above image in soil, in a larger pot. This way, you will never be without Basil. Easy piecy!
And finally my now 20 years old amazing Bouganvilla started to bloom again. This is what it looked like last Summer!


torsdag 4 april 2013

SPRING APPROACHING STOCKHOLM

Blå hyacinter som snittblomma, doftar ljuvlig. Iinköpt på Hötorget hos min favoritblomförsäljare.
Blue hyacinths as cut flower, smells so wonderful.
Bought at Hötorget flower market at my favorite flower stand.

Vår i luften i Stockholm och alla uteserveringar poppade upp från ingenstans. Årets första utefika.
Igår tog jag en promenad runt på Södermalm i Stockholm och såg årets första krokus intill en husvägg. Bland vissna löv och vinterns damm stack den upp där med sin färgprakt.
Nedan lite Stockholmsvyer från Fjällgatan.


Spring in the air in Stockholm and all the outdoor cafes popped up from nowhere. The first outdoor coffee this year. Yesterday I took a walk around parts of Södermalm in Stockholm and saw the first Crocus next to a wall. Among the dead leaves and winter dust it stood there so proud with strong colors. Below some views from Stockholm, Fjällgatan.





















onsdag 3 april 2013

OWLS

 

En vän ville att jag skulle illustrera en uggla. Verkar vara många som gillar just ugglor så jag gjorde en till i akvarell och tusch. Den övre är 12 x 12 cm och den undre är i A4 storlek.

A friend wanted me to illustrate an owl. Seems like there are many who likes owls so I made another one in watercolor and ink. The top one is 12 by 12 centimeters and the one below is in A4 size.

En till fantasiblomma jag gjorde härom veckan / Another fantasy flower I made the other week.

tisdag 2 april 2013

THE JOY OF SPRING FLOWERS




























Fick så fina ranukler till påsk. Älskar de blommorna! De är verkligen vår för mig! De finns i massor av olika färger men den här gången blev det bara vackra mörkt rosa.
Har gjort fler fantasiblom illustrationer under påsken. Nedan ser du några. 12 x 12 cm stora.

Got such lovely Persian ranunculus for Easter. Love these flowers! They are truly Spring to me! They come in lots of different colors but this time it was just a beautiful dark pink.
Done more imaginative floral illustrations during Easter. See below. 12 by 12 centimeters.









söndag 31 mars 2013

RED MULLET - CORSICAN STYLE

Foto med tillstånd av/ Photo courtesy by Thorsten. See Link 
















































Jag lagade en mycket god Red Mullet fiskrätt till påsk. (Tror fisken heter mulle eller multe på svenska). Jag hade aldrig lagat detta tidigare och bara funnit frysta filéer på den nya franska frysta livsmedelskedjan Picard som just öppnat upp i Stockholm. Fisken har en liten räksmak som jag verkligen gillade och vitt kött. Ser vacker ut med sitt röda skinn! Jag var verkligen gott! Mycket enkel maträtt att förbereda och göra när man har gäster t ex. Vi tyckte alla om det! Vi drack det med en trevlig rött vin. Hoppas du kommer att njuta av det också. Picard i Stockholm finns här: Obs: Ej sponsrad!


Total tid: 30 min
Prep Tid: 10 min
Tillagningstid: 20 min

4 mulle filéer, rensa och fjälla ifall färska (Jag använde frysta fixade filéer från Picard som det bara var och tina och skölja av.)
4 stora tomater
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk smör
6 sardellfiléer
2 msk persilja, hackad
4 -8 msk ströbröd, färskriven men om du tar från en ströbrödsförpackning något mindre. Jag gick på känn!
salt och vitpeppar

Beskrivning:
Värm ugnen till 220 ° C.
Tärna tomaterna och lägg i liten skål och tillsätt persilja. Salt något och lägga till lite peppar också. Ställ åt sidan.
Rengör fisken och klappa torrt med hushållspapper. Salt och peppar efter smak.
Sätt olivolja i ugnssäker skål. Lägg finhackade sardellfiléer och skivad vitlök.
Stek i i ugnen i ca 5 minuter. Ta sedan ut den ur ugnen.
Tillsätt tomater och blanda i ugnsformen. Fördela de röda fiskar på toppen. Strö ströbröd över och klicka smör i små bitar ovanpå ströbrödslagret.
Sätt in i ugnen och grädda i ca 10-15 minuter eller tills fisken är klar. Fisk är klar då den lätt skivar sig.
Servera varmt och njut.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I made this really nice Red Mullet dish for easter. I had never cooked it before and only found frozen fillets at the french frozen food chain Picard that just opened up here in Stockholm. The fish has a slight taste of prwns which I really liked and white meat. Looks beautiful with its red skin! I really liked this dish. It was a very easy dish to prepare and make when having guests for dinner. Picard in Stockholm you find here: We all enjoyed it! We drank it with a nice red wine. Hope you will enjoy it also.


Total Time: 30 mins
Prep Time: 10 mins
Cook Time: 20 mins

4 red mullet fillets, gut and scales removed ( I used frozen fillets from Picard)
4 big tomatoes
3 garlic cloves
2 tablespoons olive oil
2 tablespoons butter
6 anchovy fillets
2 tablespoons parsley, chopped
4 -8 tablespoons breadcrumbs, freshly grated if from a packed a little less.
 salt and pepper

Directions:
Preheat oven to 220°C
Dice the tomatoes and put into small bowl and add parsley. Salt slightly and add some pepper too. Set aside.
Clean the fish and pat dry with paper towels. Salt and pepper to taste.
Put olive oil into oven proofed dish. Add finely chopped anchovis fillets and sliced garlic.
Cook in the oven for about 5 minutes. Then take it out of the oven.
Add the tomatoes and mix. Put red mullets on top. Sprinkle with breadcrumbs. Arrange butter in small pieces on breadcrumbs.
Put in the oven and bake for about 10-15 minutes or until fish is done. Fish is done, when it flakes easily or when dorsal fin can easily be removed.
Serve hot and enjoy.

lördag 30 mars 2013

IT IS ALL IN THE DETAILS

































Jag har tecknat med massa motorisk detalj och nogrannhet den senaste veckan. Måste passa på när min reumatism är ovanligt bra just nu. Så fort lite mer sol och värme kommer blir det inte möjligt för mig att kunna hålla en penna stabil i händerna, Första gången på 8 år jag kunnat det. Akvarell och tusch och de är 12 x 12 centimeter

Been doing some drawing with many details the last week. Must make the best of the moment when my arthrities is pretty good right now,, first time in 8 years, As soon as higher temperatures arrrive and the sun, I won´t be able to do this detailed kind of work, This measure 12 by 12 centimeters. Watercolor and ink.



torsdag 28 mars 2013

HAPPY EASTER! GLAD PÅSK!






































Glad Påsk alla bloggläsare!
Eftersom jag firade påsk en vecka tidigt i år så kan jag redan nu lägga upp hur jag dukade mitt påskbord. Jag använde bl a mina petit point broderier som dekoration då de är lite äggliknande och blev en färgklick samt stoppade in lite gula fjädrar också och placerade mina påskägg till mina gäster på tallrikarna. Sen stack jag ner mina fjäder placeringskort i glasen.


Happy Easter all blog readers!
Since I celebrated Easter one week early this year, I can now show how I set my Easter table. I used my petit point embroidery as decoration when they are a little egg-like anadded a splash of color and also pimped with little yellow feathers, placed my Easter eggs for my guests on the plates. Then I stuck my spring place cards in the glasses.





onsdag 27 mars 2013

MERINGUE CAKE WITH PASSIONFRUIT






























Det fick blir den här tårtan på mitt påskbord i år. Enkel, snabb och god!

Marängtårta med grädde, passionsfrukt, blåbär och jordgubbar

Ingredienser:
4 st äggvitor
1,75 dl strösocker
5 droppar citronsaft
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
5 passionsfrukter

Tillagning:

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna med 1 dl av sockret
tillsammans med citronsaften. Skummet skall vara blankt och så hårt att du
kan vända bunken upp och ned. Vänd ner resten av
sockret och bred ut marängsmeten på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Grädda 1 timme. Låt svalna. Vispa grädden blandat med vaniljsocker.
Skrapa ur fruktköttet ur passionsfrukten och fördela ut över marängbotten. 
Bred sedan över den vispade grädden.
Dekorera med blåbär och jordgubbar och ätbara blomsterblad ifall du vill.

Jag har dekorerat med nyponrosblad, ringblomma och gurkört. 
Se tidigare inlägg om ätbara blommor och hur jag bevarar dem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I made this simple, fast and tasty cake for easter this year.

Meringue Cake with cream, passion fruit, blueberries and strawberries
Ingredients:
4 pcs of egg whites
1.75 cups granulated sugar
5 drops of lemon juice
3 cups heavy cream
1 teaspoon vanilla
5 passion fruits

Cooking time:

Preheat the oven to 125 degrees centigrades. Beat the egg whites with 1 cup of the sugar and the lemon juice. The foam should be shiny and so hard that you
can turn the bowl upside down. Fold in the rest of sugar and spread the meringue mixture on a baking paper on an oven tray.

Bake for 1 hour. Allow to cool. Whip the cream mixed with vanilla sugar.
Scrape out the flesh from the passionfruit and spread out over the meringue base.
Spread over the whipped cream.
Decorate with blueberries and strawberries and edible flowers petals if you want.

I've decorated with wild rosehip petals, calendula and borage.
See previous post about edible flowers and how I preserve them.

PAINTING EGGS






































Jag brukar älska att måla äggen till påsklunchen. Försöka hitta på nya stilar varje år. Bilden ovan är från någon tidigare påsk, målade av mig och min dotter. Tyvärr har jag inga fler bilder från de jag gjort. Några år brukade jag koka äggen med rödlöksskal för att de skulle få lite färg. Sen tog jag en mycket vass kniv och ritsade detaljerade mönster på den i det allra yttersta skalskiktet så de inte skulle spricka men för att få fram skalens vita färg under rödlöksfärgen. Tog många timmar men skönt att sitta och pula med i påsksolen.
Nedan har jag lånat lite bilder från Pinterest som är liknande de jag gjort tidigare år. Ett annat enkelt sätt är att binda massa gummisnoddar runt äggen innan man lägger dem i färgbad. Lite inspiration för alla ägg som ska kokas till helgen!

I usually love to paint the eggs for Easter lunch. Trying to find new design ideas every year. The picture above is from an earlier Easter painted by me and my daughter. Unfortunately I have no more pictures of the ones I have made. Some years, I used to boil the eggs with onion skins for them to get some color. Then I took a very sharp knife and etched detailed pattern on it in the outermost skin layer so they would not crack, but deep enough to get the white color visible under the red onion color . Took many hours but nice to sit and craft with in the Easter sun.
Below I have borrowed some photos from Pinterest of similar ones I have made in previous years. Another easy way is to bind a bunch of rubber bands around the eggs before putting them in the dye bath. A little inspiration for the all eggs that will be cooked during the Easter weekend!


tisdag 26 mars 2013

FEATHER PLACE CARDS
































I år illustrerade jag några placeringskort till påskbordet i form av fjädrar.
Akvarellmålat i grunden, sen diverse tuschfärger och jag textade gästernas namn på och klippte ut till fjädrar. Bra pyssel för barnen också. jag stack mina i champagneglasen men man kan ju lägga dem på servetten på tallriken också.


This year I illustrated some feathers place cards for my Easter table.
Watercolor and then drew with various ink colors and I texted the guests name and cut out the feathers. Great crafts for the kids too. I put mine in champagne glasses but you can put them on the napkin on the plate, too.

måndag 25 mars 2013

GREEN ASPARAGUS, EGG & TARRAGON



























Jättegod, lätt och snabb äggrätt för påskbordet!

Grön sparris med ägg och dragonsmör

ca 30 minuter

Ingredienser 4 personer:
500 gram grön sparris
4 st ägg
1-2 tsk färsk dragon (använd ej torkad dragon utan färsk eller fryst)
1,5 msk färskpressad citronsaft
1 dl smör
salt och vitpeppar

Koka hårdkokta ägg, spola av i kallat vatten och skala dem och skiva i lite tjockare skivor.

Bryt av sparrisen så den går av automatiskt i nederdelen. 
Koka sparrisen 4-5 minuter i saltat vatten. Låt sedan rinna av på en bit hushållspapper.

Smält smöret i stekpanna och blanda i citronsaften, salt, peppar och den grovt skurna färska dragonen. 
Dra bort från plattan.

Lägg upp sparrisen på individuella fat eller på ett serveringsfat. 
Garnera med äggskivorna och skeda upp dragonsmöret rikligt ovanpå. Servera!
Smaklig spis!


Tasty, easy and quick appetizer on the Easter table!

Green asparagus with eggs and tarragon butter

Cooking time about 30 minutes

Ingredients 4 people:
500 grams of green asparagus
4 eggs
1-2 tsp fresh tarragon ( don´t use dry tarragon, fresh or frozen)
1.5 tablespoons freshly squeezed lemon juice
1 cup butter
salt and pepper

Boil hard-boiled eggs, rinse in water and cool, then peel them and slice into slightly thicker slices.

Break off the asparagus so it break off automatically at the bottom. 
Boil the asparagus 4-5 minutes in salted water. Let drain on a paper towel.

Melt butter in skillet and stir in lemon juice, salt, pepper and rough cut fresh tarragon. 
Pull away from the plate,

Add the asparagus on individual plates or on a serving dish. 
Garnish with egg slices and ladle out plenty of the tarragon butter on top. Serve!
Enjoy!